Behandlinger

Rodbehandling

Rodbehandlinger

Hvis man deler en tand på langs ser den ud som på dette billede. Der er et hulrum med blodkar og nerver i tandens midte. Dette væv kaldes pulpa. Det er her, der kan komme betændelse, som kan give smerter i tanden.

Hvis der foretages rodbehandling bliver det beskadigedet væv i rodkanalen fjernet, og erstattet af et rodfyldningsmateriale (Gutta Percha)..

Hvis et hul i tanden får lov at udvikle sig, så det når tandens nerve, trænger der bakterier ned i pulpa, og der kommer infektion og en tandbyld på tandens rodspids.

Mange mennesker tror fejlagtigt, at en tandbyld kan fjernes med medicin, som f.eks. penicillin, men det kan det desværre ikke, fordi penicillin transporteres via blodbanen, og da der ingen blodkar er tilbage, kan penicillinen ikke transporters ind i bylden hvor bakterierne findes.

I gamle dage var man ofte nødt til at trække tanden ud, men nu findes der andre behandlingsmuligheder, hvor valget afhænger af, hvor stor skaden er. Da der som regel er er dødt væv i rodkanalen, og måske også bakterier, skal al dette fjernes fuldstændigt med særlig indrettet mekaniske rodfile for at fjerne risikoen, for yderligere betændelse. Når rodbehandlingen er færdig, kan betændelsen i kæben forsvinde og opheling finde sted. Herrved kan tanden bevares og er reddet. Det vil ofte være nødvendigt at sætte en krone på en rodbehandlet tand, idet der er behov for beskyttelse af den tilbageværende del af tanden.

Adresse: Klostergade 56, 8000 Århus   Telefon: 8612 4500  Mail: info@tandlaegerne-klostergade.dk 

 Åbningstider: mandag til torsdag fra 8.15 til 16.30 - fredag fra 8.00 til 16.00
 Telefontider: mandag til fredag fra 8.00 til 16.00